Runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja

Varmasti tärkein yksittäinen neuvo terveelliseen syömiseen on syödä runsaasti vihanneksia ja juureksia. Niistä saatava ravintokuitu on ruoansulatuksellemme välttämätöntä ja samoin kuin on koko elimistöllemme niistä saatavat vitamiinit ja hivenaineet, joista nykyisin on muodikasta puhua antioksidantteina. Kun huolehdit siitä, että päivittäiseen ruokavalioosi kuuluu noin 500 grammaa kasviksia sekä juureksia päivässä ja ne vielä ovat mahdollisimman montaa väriä – porkkanaa, paprikaa, tomaattia, punakaalia ja lehtikaalia vain muutamia eri värisiä mainitaksemme – voit olla varma siitä, ettet tarvitse monivitamiinia purkista.

Kotimaiset marjat ovat todellisia terveyspommeja monien sisältämiensä antioksidanttien ansiosta ja niitä tulisi mielellään nauttia päivittäin. Nämä terveydelle edulliset aineet kestävät melko hyvin pakastamista, joten terveyttä suomalaisesta luonnosta on saatavilla vuoden ympäri.

Huomio juomiin

Puhdas vesi on paras janojuoma. Suomessa ei kunnallistekniikan piirissä tavallisesti ole mitään syytä ostaa pullotettua vettä, vaan vesijohtovesi on laadultaan yhtä hyvää ja joskus parempaakin kuin pullotettu vesi. Mikäli et asu kunnallistekniikan piirissä ja vesi tulee omasta kaivosta, kannattaa veden puhtaus testauttaa säännöllisesti. Jos vedessä on epäpuhtauksia, kannattaa ostaa vesi kaupasta tai hakea hyvälaatuisesta lähteestä. Lähdevesi on aina hyvä vaihtoehto, mutta oikeastaan vain, jos kotisi lähistöllä tai säännöllisellä kulkureitillä on lähde, sillä veden kaukaa kuljettamisen ekologiset rasitukset – koskee myös pullovettä – ovat siitä saatuja hyötyjä pienemmät.

Vettä tulisi nauttia riittävästi, mutta muodikkaaksi tulleeseen jatkuvaan vesipullosta hörppimiseen ei ole aihetta kuin helteellä tai suuresta fyysisestä rasituksesta johtuvan hikoilun aikana. Normaalioloissa 1,5-2 litraa vettä vuorokauden aikana riittää hyvin. Osan tästä määrästä voit luonnollisesti nauttia teenä ja kahvina.

Sokeripitoisia juomia tulisi käyttää vain kohtuullisesti, sillä ne lisäävät ylipainon vaaraa tai vaikeuttavat painonhallintaa. Elimistö ei tunnista niissä olevaa energiaa ravinnoksi eivätkä ne siksi pidä lainkaan nälkää, vaikka juomien energiapitoisuus olisi huomattavan suuri, kuten energiajuomissa. Sama koskee myös alkoholijuomia, jotka muutenkin ovat suurina määrinä nautittuna elimistölle rasitukseksi. Toisaalta kohtuullinen annos alkoholia saattaa vaikuttaa rentouttavasti ja tunnelmaa nostattavasti, mikä parantaa elämänlaatua.

Maito ja hapanmaitotuotteet sopivat osaksi ateriaa tai välipaloiksi, sillä niissä olevan proteiinin vuoksi elimistön nälänsäätelyjärjestelmä tunnistaa niissä olevan energian. Maito on myös erinomainen palautusjuoma.

Energiaa oikea määrä ja oikeaan aikaan

Energiaa tulee saada silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Riittävä ja monipuolinen aamiainen ja lounas ovat kunnollisen ravitsemuksen ehdottomat kulmakivet. Jos olet yötyössä, ota se huomioon ruoka-aikoja suunnitellessasi ja syö todellisen tarpeesi, älä yhteiskunnassamme tavallisten ateria-aikojen mukaan.

Vaikka yöunilla on yllättävän iso vaikutus siihen, miten hyvin pystymme hallitsemaan esimerkiksi makeanhimoamme, on riittävän tukevan aamiaisen vaikutus vielä huomattavasti suurempi, sillä elimistöllämme on taipumus kasvattaa nälkävelkaa, ellemme saa energiaa juuri silloin kuin sitä eniten käytämme. Painonhallinnassa energian oikea-aikaisuus on siis erityisen tärkeää.

Rasva kunniaan!

Hyvälaatuiset rasvat ovat välttämätön osa terveellistä ruokavaliota. Omega-3 ja omega-6-rasvahapot ovat solujemme rakennusaineita, joita elimistömme ei pysty valmistamaan itse, vaan meidän on saatava niitä riittävästi ravinnosta. Säännöllinen rasvaisen kalan syöminen, hyvälaatuisten kasviöljyjen käyttö – kylmäpuristettu rypsiöljy on yksi parhaista – ja pähkinöiden ja siementen lisääminen päivittäiseen ruokavalioon takaavat näiden arvokkaiden rasvahappojen saamisen.

Liiallinen rasvojen välttäminen johtaa vääristyneeseen ruokavalioon ja aterioihin, jotka eivät pidä riittävän hyvin nälkää, mikä taas osaltaan johtaa helposti tarpeettomaan naposteluun tai hallitsemattomaan iltasyömiseen. Liian vähäinen rasvan saanti saattaa myös aiheuttaa nivelongelmia ja vaikeuttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä.